Referandum meselesi son 2 buçuk ayda gündemimizi oldukça işgal etti. Tüm Türkiye'yi ilgilendiren bir referandum olması sebebiyle doğal olarak anayasa değişiklik teklifindeki maddelerden referandum sürecine dair bir çok mesele gündemimizde ön sıralarda yer aldı. Bu yoğun süreçte ben, anayasa değişikliğinin oylanmasından sonra köşemde yer vermeyi planladığım gözüme çarpan bazı önemli haberleri not edip sıraya koydum.
Yoğun gündem arasında eriyip gitmesini istemediğim, fakat medyada bile doğru düzgün yer bulamayan bir habere ayırdım bu yazımı. Bahsettiğim haber, 2020 yılında Sakarya'nın Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) Dağ Bisikleti Dünya Maraton Yarışları'na ev sahipliği yapacağının açıklanması ile ilgili. Bisiklet sürmeyi çok seven bir genç olarak bu haberi büyük bir sevinçle karşıladım. Çünkü, daha önce de bu köşede yazdığım gibi, Sakarya'nın potansiyel olarak bisiklet sporları için çok uygun bir coğrafi yapısının olduğunu fakat bunun değerlendirilemediğini düşünüyorum.
2020 yılına kadar Sakarya'nın 3 ayrı yarış takvimi bulunuyor. Her yarışma için bir slogan kullanılacak. Bunlar sırasıyla "Temiz bir gelecek için pedal çevir", "Sağlıklı bir gelecek için pedal çevir" ve "Gelecek için pedal çevir" olarak belirlenmiş. Slogan seçimlerinin gayet başarılı olduğunu belirtmem gerekir. Sakarya bu şampiyona vesilesi ile dünyanın dört bir yanından bisiklet tutkunlarına ev sahipliği yapacak. Ben eminim ki, gerek Türkiye'nin gerek Dünya'nın diğer bölgelerinden gelen insanlar, Sakarya ve bisikletin ne kadar uyumlu bir çift olduğunu bizlere söyleyecekler. Ama ne yazık ki biz bunun yeterince farkında değiliz, farkına varamıyoruz. Belki bu şampiyona bir vesile olur da, bu bilinç gerek şehir idarecilerinde gerekse şehir ahalisinde bir karşılık bulur.
Bu şehirde yaşayan ve bisiklet kullanmaktan keyif alan insanlar olarak Sakarya'yı bir bisiklet şehrine çevirebilmek için hepimizin çabalaması ve projeler üretmesi gerekiyor. 2020 yılında gerçekleşecek olan bu bisiklet şampiyonası için elbette şehirde önemli hazırlıklar, değişiklikler yapılacaktır. Fakat 2020 yılına kadar bekleyemeyecek olan, şehrin bisiklet ile ilgili bir takım ihtiyaçları ve sorunları mevcut. Bunlara madde madde değinmek gerekir:
- Bisiklet yolları: Sakarya bisiklet sürmek için bu kadar muhteşem bir coğrafyaya sahipken gerek şehir merkezinde gerek çevrelerde insanların rahat ve güvenli bir şekilde bisiklet sürmesini sağlayacak olan yollar yok denecek kadar az. Bu da insanların şehir içinde bisikletle ulaşım yapmalarını engelliyor. Bisiklet yolları olmadığı halde şehir içinde bir yerden bir yere bisikletle ulaşmak isteyenler ise kendilerini son derece güvensiz bir şekilde şehrin dar sokaklarında ve caddelerinde buluyor.
- Bisiklet istasyonları: Büyükşehirlerin birçoğunda bisiklet istasyonları bulunuyor. Bu bisiklet istasyonlarında bulunan bisikletleri insanlar o şehrin ulaşım kartını okutarak belirli bir süreliğine alıp bisikletle gezebiliyor ya da bir yere gidip işini halledip dönebiliyor. Sakarya'da da gerek şehir merkezinde, gerekse Kent Park, Sapanca, Taraklı, Geyve, Camili gibi yerlerde bu bisiklet istasyonlarından kurulabilir ve insanların bisiklet sürmeye olan ilgisinin artırılması amaçlanabilir.
- Belediye otobüslerindeki aparatlar: Geçtiğimiz yıllarda Sakarya ulaşımında önemli yeri bulunan belediye otobüslerinden bazılarının ön tarafına bisiklet taşıma aparatı yerleştirilmişti. Böylelikle insanlar bisikleti ile yolculuk yaparken, bisikletini otobüse yükleyerek gideceği yere varabilmesi amaçlanmıştı. Gerçekten alkışlanması gereken bir düşünce ve davranış olmasına rağmen, Sakarya'da bu konu ile ilgili bir takım eksiklikler ve problemler bulunmakta. Her şeyden önce, bu aparat bütün belediye otobüslerinde yok. Hangilerinde olduğu da net olarak belirtilmediği için işiniz biraz şansa bırakılmış gibi oluyor. Örneğin çarşı merkezde bulunan evimden Uzun Çarşı'nın arkasına kadar bisiklet sürüp oradan geçen belediye otobüsüne bisikletimi de yükleyip okula gitmek istediğimde, oraya gelecek olan belediye otobüsünde bisiklet taşıma aparatının olup olmadığını bilemiyorum. Bu aparat acilen tüm belediye otobüslerine eklenmeli ve bu problemin önüne geçilmeli.
Cemil Meriç SBL adına Zeki Toçoğlu'na teşekkür
Şu an hala eğitim gördüğüm okulum Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi pansiyonlu bir okul. Okul açılırken erkek ve kız yurtları yan yana ayrı binalar olarak planlanmış. Bir tane yurdun inşası tamamlanmış. Fakat diğer yurtla ilgili bir takım sorunlar ortaya çıktığı için temeli atılmasına rağmen 8 yıl boyunca o temelin üzerine tek tuğla konulmadı. Bu süre zarfında bir süre erkek öğrenciler ve kız öğrenciler aynı yurt binasını kat kat kullandılar. Daha sonra okulun en alt katındaki sınıflar boşaltılarak, sınıflardan yurt odaları, tuvaletlerden banyolar yapıldı ve erkek öğrenciler buraya yerleştirildi. Okul müdürümüz değişip, Mehmet Topaloğlu hoca müdür olarak okulumuza geldikten sonra bu meseleye hemen müdahale etti. Onun çabalarıyla Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu devreye girdi ve bürokratik engelleri ortadan kaldırarak 8 senedir tek tuğla koyulmayan yurt temelini 6 ayda bitirerek yurdu kullanıma açtı.Gecesini gündüzüne katan değerli müdürümüz Mehmet Topaloğlu'na ve yıllardır kimsenin ilgilenmediği bu sorunda elini taşın altına koyan ve son derece güzel bir yurt binası inşa edilmesini sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı ZekiToçoğlu'na bu okulun bir öğrencisi olarak, bu okulun tüm öğrencileri adına teşekkürü bir borç biliyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder