"Geleceğe İlk Adım" İsimli 2011 Yılında Yazdığım Yazı

Bu yazımı 2011'de Facebook'ta paylaşmıştım.Ama Göktürk-2 ve Rasat uydularının uzaya fırlatılmasından sonra tekrar okunmasını tavsiye ederim... 


    Geleceğe İlk Adım
Türkiye, gelişmekte olan bir ülke.Tam olarak gelişmesi için lazım olan şeylerden en önemlisi de "Uydu ve uzay teknolojileri".

"Gelişmiş ülkelere baktığımızda ; Rusya 1966 'da uzaya insan gönderdi.Yani 45 sene önce.Amerika'ya baktığımızda onlarda yaklaşık 40 sene önce Ay'a insan gönderdiler.Hatta ve hatta geçen senelerin birinde Kazakistan bile uzaya astronot yolladı.Yani gelişmiş ülkelerin neredeyse hepsi uzay alanında birçok çalışma yaptı.Bundan da şu sonuç çıkartılıyor ki Türkiye eğer gelişmiş bir ülke olmak istiyorsa uzay alanındaki çalışmalara önem vermelidir.Bu önem son 4 yılda yavaş yavaşta olsa başlamış durumda.Türkiye'nin 2009 yılına kadar HİÇ kendi yapımı uydusu yoktu.Biz 2009 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan tamamen Türk yapımı ilk uydumuzu uzaya fırlattık.Bu uydu sadece avuç içi büyüklüğünde olsada bizi hem sevindirmiş hemde ümitlendirmişti.

Şu an Türkiye uzay bilimlerine önem veren bir ülke olma yolunda ilerliyor.Diğer bir deyişle Gelişmiş Medeniyyet basamaklarını hızla çıkıyor.Bu bizi gerçekten çok sevindiriyor ve çok gururlanıyoruz.

Şu an Türkiye'nin uzay teknolojilerine ayrılan kaynağı tam 1.1 milyar dolar ! Projeler ise 10 milyondan başlıyor ve 570 milyon a kadar çıkıyor.Bu rakamlar Türkiye'nin uzay araştırmalarına verdiği önemin arttığına bir işaret.

Türkiye her ne kadar uzay yarışına son kulvardan başlasada bugün performansını en üst düzeyde kullanıyor. Dün en büyük uydumuz Rasat'ı fırlattık.Sırada Göktürk serisi askeri uydular ve Türksat'ın haberleşme uyduları var.

Türkiye'nin bu uyduları uzaya gönderdikten sonraki hedefi ise FIRLATMA GÜCÜNE SAHİP OLMAK!

Gerçekten bunlar gurur verici .Uzay ile ilgili bir çok proje var.İnşallah bunlar başarıyla gerçekleşir ve Türkiye dünyanın uzay merkezi haline gelir.

Uzay çalışmalarının artarak devam etmesi dileğiyle..."

Yorumlar