Mutluluk


Bir Kızılderili masalına göre, evrenin oluşum sürecinde, sıra insanlara gelince Tanrı onlardan bir sırrı saklamak istemiş. Bu sır, insanların mutluluğuymuş. 

****

Nereye saklayacağını, diğer varlıklara sormuş. Her biri farklı bir yer göstermiş. İçlerinden biri uzayın sonsuzluğuna, biri okyanusların diplerine, biri ulaşılamayacak ormanların içine, biri de yer katmanlarının derinliklerine mutluluğu saklamasını söylemiş. Tanrı, nasılsa bir gün insanlar bu yerlere ulaşabilir diye, ortaya atılan bu önerileri beğenmemiş.


****
 Sonunda varlıklardan bir diğeri şöyle demiş:-Tanrı’m, bu sırrı insanların yüreğine yerleştir. Onlar, mutluluğu başka yerlerde aradıkları sürece, her zaman mutsuz olacaklardır.


***

Soru hemen dilimin ucunda:Mutluluk bir sır mı ki?..Bu masalı okuduktan sonra hem maddesel hem de tinsel konularda bir türlü doyuma ulaşamayan kimi insanları düşündüm. Eldeki olanaklarıyla yetinmeyen, gözleri sürekli kendi dışındaki maddesel değerlerde olan bu insanlar için mutluluk, ulaşmak istedikleri bir ufuk çizgisinden farklı bir şey değil. Yaklaştıklarını sandıkça uzaklaşan, bir ufuk çizgisi!



***

Ünlü şair Walt Whitman ne güzel söylemiş: "Mutluluk başka yerde değil, burada... bir saatliğine daha değil, bu saatte..."

Yorumlar