Boykot : Kime ? Neden ? Nasıl ?


Kola içmeyi sevmem. Olabildiğince de içmem. Sanırım yazıyı yazmaya başlarken bunu belirtmemde fayda var. Malum birkaç gündür yoğun bir şekilde Coca Cola özelinden İsrail mallarına (?) bir boykot çağrısı yapılmakta. Filistin'de yapılan insanlık dışı katliam, hatta soykırımın ardından elimizden bir şey gelmesini istiyoruz evet. Ama açıkçası ben kamuoyu tepkisine inanmıyorum. Özellikle de Türkiye'de. Çünkü Türkiye'de kamuoyu tepkisi olarak sunulan tepkilerin çoğu emir-komuta zinciri şeklinde ortaya çıkan tepkiler.
 Ben kamuoyu tepkisinin emir komuta zinciriyle ortaya çıkabileceğini, çıksa da hep bir tarafının açıkta kalacağını düşünüyorum. Neden mi ? Çünkü kamuoyu tepkilerinin çoğu,belirli organlar tarafından insanların zayıf noktaları kullanılarak ortaya çıkartılıyor. Burada durup iki kez düşünmek gerekli. Ağaçların korunmasını isteyen bir topluluk az kalsın ülkeyi Ukrayna'ya çevirecekti,önümüzde bu örnek duruyor hala. Evet biz de Filistin'e, oraya yağan bombalara, akan kanlara ölen çocuklara çok üzülüyoruz ve Dünya'nın bunu izlediğini gördükçe sinirleniyoruz. Elimize silahı alıp Filistin'e koşmak geliyor içimizden ama bunu yapamayacağımızı anlayınca içimizi teselli etmek için en azından İsrail mallarına savaş açalım diyoruz. Ya da birileri diyor, bizim de içimizi rahatlatıyor bu teklif. Yine düşünmeden hareket ediyoruz, duygularımıza yenilerek. Ürünler o kadar kolay İsrail malı damgası yiyor ki. Sizce de burada bir problem yok mu ?

Böylesine bir zamanda herkesin kalbinin taşlaştığını düşünürken ülkenin dindarıyla,muhafazakarıyla,solcusuyla, sağcısıyla İsrail'in mallarına (?) tepki koyması gerçekten kalplerin hala tam olarak taşlaşmadığına bir işaret olarak müthiş bir gelişme. Ben de biraz araştırma yaptım  Coca Cola ile İsrail arasındaki bağlantı hakkında. Çok gariptir, söylentiler dışında hiçbir şey bulamadım. Coca Cola'nın sahiplerinin hiçbirinin İsrail'le bir bağlantısı olmadığı, en tepesinde Müslüman bir Türk'ün olduğu, çok uzunca bir süre İsrail'e satış yapmadığı, hisselerinin neredeyse  tamamının halka açık olduğu (bu, kazanılan paranın İsrail'e aktığı fikrini de iptal ediyor), Filistin'e en çok yatırım yapan şirketlerden biri olduğu  gibi ilginç gerçeklere ulaştım.  Ayrıca Coca Cola firması Türkiye'de de doğrudan 3 bin, dolaylı yoldan 30 bin kişiye istihdam sağladığını açıkladı.

Elbette ki insanların hala kalplerinin taşlaşmadığını görmek güzel. Bir tepki ortaya koymak istemeleri gerçekten heyecan verici. Ama maalesef medyanın da yardımıyla olay farklı yere kayıyor. Coca Cola gibi İsrail'le  ilişkisi olduğu kanıtlanamamış, 200'ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren, ülkeler üzeri  büyük bir şirketin (ki Türkiye'de en az 30.000 kişi olmak üzere dünyada binlerce kişiye ekmek parası olan) boykot edilmesinin kime yararı kime zararı var ?  Bizim düşündüğümüz gibi İsrail'in zararına mı bu olay? (öyleyse nasıl?) Yoksa ülkemizde olmak üzere dünyanın bir çok yerindeki Coca Cola işçilerine mi ?

İyiyi kötüyü, eğriyi doğruyu, ekrandan haber izleyerek, yüzlerce dergi kitap okuyarak, aklınıza veya yüksek zekanıza güvenerek bulabileceğinizi düşünüyorsanız üzgünüm ki yanılıyor olabilirsiniz. Biz daha gazetemizi , televizyonumuzu seçemezken kolamızı nasıl seçeceğiz?

İsrail mallarının kullanılmasına ben de sonuna kadar karşıyım. Tek endişem ağacı kesmek isteyen adamı vurmaya çalışırken elimizdeki silahla ettiğimiz ateşin ağaca çarpıp geri dönüp bizi vurması ve ağacı kesmek isteyen adamın da bu durum işine gelmesi.

Kafam karışık. Kahrol İsrail!


                                                                                                               Mustafa Ali Aykol
                                                                                                               22  Temmuz  2014  

Yorumlar