İçtiğimiz her kola İsrail'e bir kurşun (mu?)



Kola içmeyi pek seven birisi değilim. Olabildiğince de uzak durmaya çalışıyorum. Ama her Ramazan'da gündeme gelen, Coca Cola'nın İsrail malı olduğu ve bu yüzden tüketilmemesi gerektiği söylentilerini de anlamsız buluyorum. Madem artık İsrail ile de 'normalleşme' yoluna giriliyor, bu konuyu da daha rahat bir şekilde konuşup tartışabiliriz, umarım.

Malum, her Ramazan ayında yoğun bir şekilde Coca Cola özelinden İsrail mallarına (?) bir boykot çağrısı yapılmakta. Filistin'de yaşanan büyük acılar örnek gösterilerek, Coca Cola başta olmak üzere günlük hayatta kullandığımız bir çok markayı satın almak için verdiğimiz paranın kurşun olarak İsrail'e gittiği söyleniyor. Buradan da yola çıkarak, bir Müslüman'ın, Coca Cola ürünleri tüketmemesi gerektiği fetvası veriliyor.
Piyasada bazı malların İsrail malı damgası yemesinin bu kadar kolay olması sizin de garibinize gitmiyor mu? Kim olduğunu bilmediğimiz kişiler, piyasadaki bazı ürünlerin isimlerini, fotoğraflarını alıp "Bunlar İsrail malı, bunlar falanca malı, bunları tüketmeyin, bir kurşun da siz almayın" gibi laflarla insanların hassasiyetlerini kullanmaya çalışıyor, başarılı da oluyorlar çoğu zaman.

Toplum olarak, bir şeyi gördüğümüz, işittiğimiz an inanıyoruz. Araştırmaya, doğruluğunu sorgulamaya ihtiyaç duymuyoruz. Durum böyle olduğunda da, bu tarz provokasyonlar da kaçınılmaz oluyor.

Her fırsatta, genellikle sosyal medyada yayılan Coca Cola ile İsrail arasındaki bağlantı efsanesi hakkında bir araştırma yaptım. Çok gariptir, söylentiler dışında hiçbir şey bulamadım. Coca Cola'nın sahiplerinin hiçbirinin İsrail ile biyolojik bir bağı olmadığı, en tepedeki ismin Müslüman bir Türk olduğu, kurulmasından sonra çok uzunca bir süre İsrail'e satış yapmadığı, hisselerinin neredeyse tamamının halka açık olduğu (bu, kazanılan paranın İsrail'e aktığı iddiasını da çürütüyor), Filistin'e en çok yatırım yapan şirketlerden biri olduğu gibi ilginç bilgilere ulaştım. Ayrıca Coca Cola, sadece Türkiye'de bile doğrudan 3 bin, dolaylı yoldan en az 30 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Elbette ki insanların kalplerinin taşlaşmamış olduğunu görmek güzel. Bir tepki ortaya koymak istemeleri gerçekten heyecan verici. Ama bu tepkiyi, sosyal medyadaki bir takım provokatörlerin istediği şekilde, Coca Cola gibi İsrail'le ilişkisi olduğu kanıtlanamamış, 200'ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren, ülkeler üzeri, büyük bir şirketin (ki az önce belirttiğim gibi Türkiye'de en az 30.000 kişi olmak üzere dünyada binlerce kişiye ekmek parası olan) boykot edilmesinin kime yararı kime zararı var ? Bizim düşündüğümüz gibi İsrail'in zararına mı bu olay? (Öyleyse nasıl?) Yoksa ülkemizde olmak üzere dünyanın bir çok yerindeki Coca Cola çalışanlarına mı?

Filistin, bir Müslüman olarak da, bir insan olarak da hepimizin içinde kanayan bir yara. Hayatımızdaki yeri ve önemi kuşkusuz çok büyük. Yıllardır, İsrail'in orada sürdürdüğü insanlık dışı zulüm, uygulama ve yaptırımlar yüzünden binlerce Filistinli çocuk, kadın ve masum öldü, yaralandı, sakat kaldı. Birçok insanın hayatı karardı. Bu konuda elbette çok üzülüyoruz, çok kederleniyoruz her şeyden önce bir insan olarak. Elimizde bir fırsat olsa da değiştirsek diyoruz dünyanın dengesini, ama bu ne elimize silah alıp İsrail'e savaş açmakla, ne de herhangi bir mala İsrail malı yaftası yapıştırıp onu protesto etmekle olmuyor, olmaz da.

İhtiyacımız soğukkanlı bir tavır ve stratejik bir akıl.. Kalıp yargıları, dogmaları sorgulama, araştırma, kırma zamanı geldi artık.

Mustafa Ali Aykol / Sakarya Yenihaber 01.07.2016
http://www.sakaryayenihaber.com/m-ictigimiz-her-kola-israil-e-bir-kursun-mu-9153.html

Yorumlar