Yeni bir kalkışma ihtimaline karşı alınacak önlemler


darbe ile ilgili görsel sonucu

Türkiye toplumu, 15 Temmuz gecesi yaşananların travmasını henüz üzerinden atamamışken şimdilerde yeni  kalkışma iddiaları gündeme geliyor. Aslında bu durum için "iddia" lafını kullanmak hafif kalır, çünkü iddiaların ötesinde bir durum söz konusu.  Çok değil, bundan sadece birkaç gün önce,  geçtiğimiz Cumartesi gecesi, Ankara'da bir grup genç subayın kalkışma girişiminde bulunacağına  dair istihbarat alındığı ve bu kalkışmanın başlamadan önlendiği gerçeği ile karşı karşıyayız.
Askeriye içindeki duruma hakim olanların söylediklerine bakılırsa, askeriyedeki FETÖ yapılanmasının sadece %30'u deşifre edilip temizlenebilmiş durumda. Kendini gizlemeyi başarmış ya da bir şekilde yerini koruyanların oranı ise %70 olarak ifade ediliyor. Askeriye içerisinde hâlâ bu yapının mensuplarının bulunması  yeni girişimlere de açık kapı bırakıyor.
Şimdilik "söylenti" mahiyetindeki bu  durum, her an karşımıza bir sorun olarak çıkabilir. Bu "söylenti"nin ortaya kimin tarafından atıldığı, ne amaçla atıldığı gibi tartışmalara girmek niyetinde değilim. Açıkçası bu yönü beni pek de ilgilendirmiyor. Zira 15 Temmuz'dan aylar önce Rasim Ozan Kütahyalı, Cem Küçük gibi yazarlar askeriye içerisindeki yapılanmaya dikkat çeken yazılar yazarken büyük tepkiler alıyorlardı. 15 Temmuz'dan sonra yazdıklarının önemi anlaşıldı. Ben sadece yeni bir kalkışma ihtimalini göz önünde bulundurarak olası yeni bir kalkışma öncesinde hazırlıklı olmak gerektiği görüşündeyim. 15 Temmuz'dan sonra almamız gereken dersler var.
Eğer yeni bir kalkışma girişiminde bulunulacak olursa bu, insanların uykuda olduğu bir gece vakti gerçekleştirilecektir diye tahmin ediyorum. 15 Temmuz'da halkın birden sokağa dökülmesi darbecilerin bütün planlarını yerle bir etmişti zira. Yeni bir kalkışmada tüm elektrik ve iletişim hatlarının kesilmesi de büyük bir ihtimal olarak önümüzde duruyor. Öyle ki, 15 Temmuz'da halk sosyal medya üzerinden örgütlenmiş, telefonları ile tanıdıklarını sokaklara çağırmıştı. Öyle ki; Ordu  Komutanları, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve diğer bir çok kişi telefon/internet/televizyon üçlüsü sayesinde seslerini millete duyurabilmiş ve bu kalkışmanın başarısızlığa uğramasında etkili olmuştu. Özetle demek istediğim şu ki; yeni bir kalkışma girişiminde bulunulması halinde darbenin saatinde bir değişiklik ve iletişim araçlarının bağlantısının kesilmesi bence en olası durumlar. Peki bu durumlar  ile karşılaşılması ihtimaline karşı ne tür adımlar atılması gerekir?
*İletişim araçlarının devreden çıkartılması ve elektriklerin kesilmesi ihtimaline karşı her mahalleye, hatta her siteye megafonlar dağıtılmalı. Olası bir kalkışma durumunda diğer ihtimallerin ortadan kalkması ile birlikte halk bu megafonlar yardımı ile durumdan haberdar edilebilir. Megafon, deprem için bile lazım olabilecek bir cihaz.
* İletişimin kesilmesi ihtimaline karşı herhangi bir afet,darbe girişimi olması durumunda belirli yerler insanların toplanma yeri olarak belirlenmeli. Örneğin Demokrasi  Meydanı, Serdivan Belediye Binası önü, Erenler Yunus Emre Parkı önü gibi.
* Şehir merkezinde her ihtimale karşı en azından bir süre boyunca bir ya da birkaç belediye otobüsü gece boyunca hazırda bekletilmeli. 15 Temmuz'da Sakarya'da gerçekleşen olayların akışını değiştiren Valilik'in darbecilerden geri alınması olayı büyük ölçüde meydandan belediye otobüsleri ile Valilik'e gelen vatandaşlar sayesinde gerçekleşmişti.
* Daha önce bu köşede sıkça üzerinde durduğum bisiklet yollarının önemi böyle bir durumda bir kez daha ortaya çıkabilir. Yollardaki herhangi bir sorun, ulaşımın kapatılması gibi durumlarda bu bisiklet yolları alternatif bir çözüm olabilir.
* Sosyal medyanın kısıtlanması ihtimaline karşı SüperVPN gibi programlar telefonlara yüklenebilir. Bu tarz VPN programları herhangi bir kısıtlama durumunda internete erişime olanak sağlıyor.
Yeni bir kalkışma girişimine cesaret edilebilir mi bilemiyorum. Ama 15 Temmuz gecesi bu millet,  gereken cevabı verdi. Eğer tekrar bir darbe girişiminde bulunulursa bu sefer halkın 15 Temmuz gecesinde olduğu gibi merhametli olacağını hiç kimse beklemesin. Fakat yine de her ihtimale karşı hazırlıklı olmakta, önlemler almakta fayda var.

Sakarya Yenihaber Gazetesi
30.09.2016
http://www.sakaryayenihaber.com/m-yeni-bir-kalkisma-ihtimaline-karsi-alinacak-onlemler-9347.html

Yorumlar