Vali Coş'a veda/vefa



Sakarya Valisi olarak atandığını ilk öğrendiğimizde, açıkçası, medyada yapılan algı operasyonlarına kanarak bir takım önyargılarla yaklaşmıştık Hüseyin Avni Coş'a. Fakat o, Sakarya'ya atandıktan çok kısa bir süre sonra kendisi hakkındaki tüm önyargıları tek tek boşa çıkardı. Vali Coş, Sakarya'dan önce Adana'da görev almıştı. Oradaki başarılı çalışmaları, hele de MİT tırları olayında üstlendiği rol ile adından sıkça bahsettirmişti.  Ancak, Sakarya'ya geldiğinde ne MİT tırları olayının önemi halk tarafından biliniyordu ne de FETÖ'nün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğu.

Sakarya'ya atandıktan sonra, birçok kişinin hayatına eli değdi Vali Hüseyin Avni Coş'un. Kendisinden bir talebi olan biz gençleri hep dinledi, bizzat şahidim ki projesi olan birçok gence yardım etti. Karlı ve soğuk bir kış günü okulundaki kalorifer sisteminin bozulması sebebiyle üşüyen bir öğrencinin DM'den mesaj atması üzerine acilen o okuldaki kalorifer sistemindeki problemi düzelttiren bir valiydi Hüseyin Avni Coş.

Görev aldığı süre boyuna onunla birlikte gerek gazeteci olarak, gerek öğrenci olarak birçok kez aynı ortamda bulunma, birçok kez muhabbet edebilme fırsatı buldum kendisi ile. Sakarya halkının onu nasıl sevdiğini de gördüm bu anlarda. Bir idarecinin, halk tarafından böylesine sevilmesi elbette çok güzel bir şeydi.

Hüseyin Avni Coş, kelimenin tam manası ile bir devlet adamıydı. Kendisini seven, sevmeyen, tanıyan, tanımayan herkes bunu kabul eder. Ama Hüseyin Avni Coş'u, Hüseyin Avni Coş yapan, elbette ki 15 Temmuz gecesi tavrı olmuştu.

Sakarya, İstanbul ve  Ankara gibi metropollerin dışında 15 Temmuz'u en ağır yaşayan şehirlerden biriydi. Darbeci hainler, Sakarya'da valiliği ele geçirmiş ve Hüseyin Avni Coş'u yakalamaya çalışmışlardı. Fakat o, Sakarya halkı ile birlikte bir kahramanlık öyküsü yazmıştı bu şehrin tarihine. O korkunç  15 Temmuz gecesi, Sakarya'da olayların durulmasının ardından sabah 6'da eve girmiş ve daha yaşadığım şoku atlatamadan uyumuştum.  Bir-iki saatlik uykunun ardından uyanıp televizyonu açtığımda, bütün kanallarda Vali Hüseyin Avni Coş'un darbeci hainleri karşısına alıp "Sivil halka nasıl ateş edersiniz? Siz Türk askeri değil misiniz? Sizin kanunsuz emir diye bir şeyden haberiniz yok mu?!" diye bağırmasını izlemiştim.  O kötü gecenin sabahına bununla ulaşmış olmak çok büyük bir nimetti. Her şey unutulur ama Hüseyin Avni  Coş'un eline silah alıp valilikte nöbet tuttuğu, darbeci hainleri karşısına alıp dövmekten beter ettiği o anlar unutulmaz.

Geçtiğimiz gün, valiler kararnamesi ile Hüseyin Avni Coş merkeze alındı,  Sakarya'ya da Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu atandı. Vali Coş'a veda zamanı. Ve aynı zamanda vefanın zamanı. Sakarya'daki çalışmalarından dolayı, özellikle de 15 Temmuz gecesi yaptığı kahramanlıklardan dolayı teşekkür ederiz sayın valim. Yolunuz açık olsun. Başarılarınız daim olsun.

Dipnot: Geçen hafta PTT'de kargo göndermeye çalışırken karşılaştığım bazı olumsuzlukları köşeme taşımış ve eleştirmiştim.  Yazı, gazetede yayınlandıktan sonra Sakarya PTT Başmüdürü Yılmaz Demir aradı.  "Çok değer verdiğimiz müşterilerimizin basit hatalar yüzünden kaybedilmesi ve farklı kurumlara yönelmesi bizleri üzüyor. Şirketimizin son yıllarda gösterdiği değişime uyum sağlamakta sıkıntı çeken çalışanlar mevcut.  Mevzuata göre haklı da olsa müşterilerimizi memnun etmek, onların sadık müşteri olarak bizde kalmasını sağlamak tüm çalışanlarımızın görevi." dedi. Geçen haftaki yazımdan sonra kendisine söz hakkı doğduğu için bu açıklamasına yer veriyor ve  kendisine olaya duyarlılığı, inceliği için teşekkür ediyorum.  

Sakarya Yenihaber Gazetesi

Yorumlar