Sanal kripto paralar neden önemli?

sanal paralar ile ilgili görsel sonucu
Bitcoin tarzı sanal paraların hayatımıza yeni bir soluk kattığı aşikar, günümüzde bunu sosyal hayatın içerisinde çok fazla görmesek de, yakın gelecekte gündemimizi daha çok işgal edeceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Şimdilik sadece alım-satımı yapılan sanal paraların, sosyal hayata entegrasyonu ile birlikte yepyeni bir sosyal hayatın içerisinde kendimizi bulabiliriz.

Peki, devletler tarafından basılan gerçek (somut) paralar varken, neden kripto sanal paralar bu kadar ilgi görüyor? Bunun cevabını birkaç başlık altında inceleyebiliriz:


  • Kripto paraların merkezi bir güç tekelinde olmaması

Gerçek (somut) paralar, devletlerin kontrolü altındadır. Devletlerin o anki durumu, ikili ilişkileri, ekonomi politikaları ve bunun gibi birçok sebep o paranın değer kazanıp kaybetmesine sebep olabilir. Ayrıca kötü yönetilen bir para politikası, ülkelerin para değerlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca ülkeler, paralarının akışını takip edebilir. Hatta Türkiye-ABD arasında yaşanan krizde görüldüğü üzere, ülkeler kendi para birimleri üzerinden hesap sorma hakkını kendinde bulabilmektedir. Sanal kripto paraların herhangi bir merkezi olmadığı için bu tarz problemlerle de uğraşmak durumunda kalmamaktasınız.

Bir merkezi olmaması demek, bir başıboşluk durumuna mı tekabül eder? Hayır. Blockchain sistemi sayesinde, devlete ihtiyaç kalmadan tüm işlemlerin herkes tarafından görülebildiği şeffaf bir sistem üzerine oturtulan sanal paralar, bu özelliğiyle de ön plana çıkmaktadır.


  • Düşük işlem ücretleri

Sanal para birimlerinin artılarından biri de, herhangi bir işlem yaparken çok düşük işlem ücretleri ödemeniz. Herhangi bir banka üzerinden gerçek paralarla yapacağınız bir transferdekine oranla, çok daha az işlem ücreti ödemenizi sağlayan (vergilerden, banka kârlarından arındığı için) Bitcoin tarzı sanal paralar, bu özelliği ile dikkatleri üzerine çekmekte ve özellikle de uluslarası para transferlerinde tercih edilmektedir.

  • İşlemlerin anında gerçekleşmesi (hız)

Bitcoin tarzı sanal paralarda işlem yaparken, paranın yanında zamandan da çok büyük kâr elde etmeniz mümkün. Son derece hızlı gerçekleşen işlemler sayesinde, işlerinizi çok daha hızlı bir şekilde halledip, zamandan tasarruf edebiliyorsunuz.

  • Gizlilik

Bitcoin, çoğu insan tarafından ne olduğu bilinmeyen bir ödeme ağı gibi gözükmekte. Fakat aslında Bitcoin belki de Dünya'daki en şeffaf ödeme ağı. Aynı zamanda bitcoin, alternatiflerine oranla mükemmel bir gizlilik imkanı da sağlıyor. Bunun için Blockchain teknolojisine daha derinlikli bir şekilde değinmek gerekiyor. Uçtan uca şifreli ve kimlik bilgilerinden bağımsız olarak gerçekleşen işlemlerde hem kim olduğunuzu gizleme imkanınız var hem de yapılan tüm işlemleri anı anına takip edilme imkanınız.

Bitcoin tarzı sanal paralar, günümüz için çok "yeni" sayılabilir.  İster inanın, ister inanmayın; gelecek nesillerin ellerinde tuttukları somut paralar, ceplerinde taşıdıkları cüzdanlar olmayacak. Bunun yerine, sanal paralar ve dijital cüzdanları olacak. Dünya da bu sayede, devletlerin paralar üzerinden gücü elinde bulundurma düzenini aşacak. Teorik fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku'nun deyişiyle, hazır olun, "Mükkemel Kapitalizm Çağı" başlıyor!

Yorumlar