Anketler Yalan mı Söylüyor?

Image result for ANKET
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anket firmalarının işi ticarete döktüğü gerekçesi ile gerçekleri yansıtmaktan uzaklaştığını ifade ederek anket sonuçlarına inanmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamasının ardından da televizyonlarda tek işleri güzel argümanlar geliştirmek olan ve ilginçtir ki aralarında anket firmalarının temsilcileri de bulunan kadrolu tv konuşmacıları, anket firmalarının nasıl gerçeği çarpıttığını anlattılar.

Şaşırdım, zira aynı kişiler, aynı televizyonlarda sürekli olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nasıl sürekli anketler yaptıran, halkın sesine kulak veren, anket sonuçlarına göre hareket eden pragmatik bir lider olduklarından bahsediyorlardı. Şimdi ise o anketler bir ölçüde çöpe atılmıştı.

Peki anket şirketleri gerçekten gerçekleri çarptırıyor mu? Olabilir, neden olmasın. Bir seçim gecesi, bir televizyon kanalında yorumculuk yapan bir anketçinin gecenin sonunda yayından alınması buna güzel bir örnekti mesela.

Ama şu da var ki, anket şirketleri bir tane değil. Hepsi anlaşıp, belirli konularda yalan söylüyor olabilir mi? Olabilir tabii, neden olmasın. Sonuçta anket sonuçlarını çarptıran bir üst akıl ya da "anket lobisi" olmaması için bir sebep var mı? 

Patlıcan fiyatlarını yükselten bir olmayan düşman yaratıldıktan sonra, "gıda terörizmi" gibi, "gıda teröristleri" gibi kavramlar türetildikten sonra bir de anket terörizminin varlığına inandırmak da çok zor olmasa gerek insanları.

Yorumlar