Türkiye Medyasının Basiretsizliğini Uluslararası Medya Nasıl Manipüle Ediyor?


sputnik media ile ilgili görsel sonucu

Türkiye'de geleneksel medyanın içinde bulunduğu vahametin boyutları artık akılla, mantıklı açıklanamaz bir hâle evrildi. Seviyenin yerin altına düştüğü, üslup gibi bir derdin hiçbir kimsede kalmadığı bir durumda medya.

Gerçeklerle alakası olmayan bir habercilik anlayışı, doğruları bilinçli olarak saptırma yönündeki ahlaki açıdan zafiyet barındıran tutum ve  direkt olarak kişileri hedef haline getirme amacı taşıyan anlayış insanları medyadan tamamen soğutmuş durumda.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de gazete okuma oranları tarihin en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Kimsenin gazete okuduğu yok zira okunabilecek bir gazete de yok. Televizyon izlenme oranları da benzer şekilde önceki on yıllarla karşılaştırdığımızda çok düşük seviyelerde.

Bunu, sadece yeni medyanın yükselişi, konveksiyonel medyanın  gerilemesi olarak okuyabilir miyiz?  Yoksa artık insanlar gazetelerden ve televizyonlardan doğru bilgiye ulaşabileceklerine dair inançlarını mı kaybetti?

Gazeteler ve televizyonların hali buyken, internet medyasını da incelemekte fayda var. İnternet basınının, basılı gazete ve televizyon yayınlarından daha etkili olduğunu söylemek mümkün.
Gazeteci Aşkın Baysal, "muhalif" olarak adlandırılabilecek basını "yerel" ve "yerel olmayan" olarak ikiye ayırıyor.  Bu noktayı önemsiyorum. Çünkü Türkiye'de "yerel" basının basiretsizliği ve beceriksizliği yerel olmayan basının önünü açıyor.

Türkiye'deki medyanın habercilikten uzak yayın anlayışı, Türkiye'de yayın yapan İngiltere merkezli BBC Türkçe, Almanya merkezli Deutsche Welle Türkçe gibi haber portallarının daha etkili olmasını sağlıyor.

Bunların içinde bir haber portalı var ki, şu anda Türkiye'nin dış politikasını bile etkileyebilecek güce sahip durumda: Sputnik Türkiye. Rusya Devlet Başkanı Putin'in propaganda kanalı olan Sputnik'in Türkiye versiyonu internet üzerinden hizmet veriyor. Türkiye'de gerçekleşen olaylarla ilgili diğer basın organlarına göre daha "objektif" sayılabilecek bir haber anlayışı benimseyen Sputnik  Türkiye, bu sayede habere ulaşmak isteyen birçok vatandaşı gerek sosyal medyadan gerekse internet sitesi üzerinden kendisine çekiyor.

Burada asıl mesele ise,  Türkiye'deki iç meseleler hakkında Türk basınından bile başarılı iş yapan Sputnik Türkiye, mesele dış politikaya ve Dünya haberlerine geldiğinde inanılmaz bir hedef şaşırtma politikası izliyor.

Mesela bu sitede Putin'in saf dışı bıraktığı, zorbalıkla susturduğu, İngiltere'de suikastlar ile yok ettiği muhalefet hakkında bir tane haber bulamazsınız.  Sputnik Türkiye, Rusya'nın çıkarları doğrultusunda propagandaları bizlere sunuyor.   Bu sitede propaganda (haber) okurken dikkatli olmak gerekiyor zira eğer dikkatli olunmazsa Putin'in istediği bir kişiye evrilmeniz işten bile değil.

Türkiye medyası da, Sputnik'ten oldukça etkileniyor ve özellikle dış politikada Rus propagandası amacıyla yapılan gerçeklikten uzak haberleri Sputnik'ten almaya çekinmiyor.

Türkiye'nin giderek daha çok Rusya tahakkümüne girdiği şu günlerde, biraz olsun medya okur yazarlığı olan herkesin farkına varabileceği bu tehlikeyi daha açık bir şekilde ifade edeyim:

Türkiye, Rusya'nın kucağına oturtulmak isteniyor. Bunu biran önce fark edip, en azından bunun bilincinde olmamız gerekiyor.

Sakarya Yenihaber Gazetesi, 26 Nisan 2019

Yorumlar