6 Mayıs YSK Garabeti


ysk ile ilgili görsel sonucu
                31 Mart sonrası süreçte, adeta sahnelenen bir komedi oyununu izliyoruz. İstanbul seçimleri ile alakalı asılsız iddialar, hukuksuz soruşturmalar, anlamsız ve bomboş argümanımsılar. Tüm bunların sonucu olarak 6 Mayıs günü Yüksek Seçim  Kurulu İstanbul'da seçimlerin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. Bu karar demokrasi tarihimize kara bir leke olarak yazıldı. Karar ayrıca Türkiye demokrasisinde de ağır bir yara açtı. İnsanların seçimlere olan güvenini sarstı.

                Hangi partiden olursa olsun vicdan sahibi herkes, kararın tatmin edici olmadığını ifade ettiler. Hatta ve hatta Binali Yıldırım'ın karar sonrası açıklamalarına baktığımızda bile sevinç havası görmek oldukça zor.

Peki bu karar neden bir garabet?

  • 1.       YSK; iktidar sözcülerinin iddia ettiği gibi oy kaydırma, oy çalma, sahte seçmen vs. sebeplerden dolayı seçimleri iptal etmedi. Tam tersine bu iddiaların hepsini reddetti. YSK seçimleri, sandık başkanlarından bazılarının kamu personeli dışından atanmış olması sebebiyle iptal etti.
  • 2.       Bazı sandık başkanlarının kamu dışından atanması önceki seçimlerde de yaşanan olağan bir durum olmasına rağmen bu seçimde seçimin iptaline nasıl sebep olabildi?
  • 3.       Bazı sandık başkanlarının kamu personeli dışından seçilmesi gibi vatandaşların iradesi dışında gerçekleşmiş bir olaydan dolayı vatandaşın iradesine neden balta vuruldu? Aynı YSK, mühürsüz oyları sırf vatandaşların iradesine darbe vurulmasın diye geçerli sayma kararı almamış mıydı? Bu da bir usulsüzlük değil miydi?
  • 4.       Sandık başında her partinin müşahidi varken, bazı sandık başkanlarının kamu personeli dışından atanmış olması, seçimde hile ya da yolsuzluk yapıldığı anlamın nasıl gelebilir?
  • 5.       Tüm  büyükşehirlerde olduğu gibi İstanbul'da da vatandaşlar sandık başına gittiği zaman aynı zarfın içine dört farklı oy pusulası attı: Büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, il meclisi ve muhtarlık. Madem "sandık başkanlarından" kaynaklanan bir sorun vardı, öyleyse YSK'ya yapılan başvuru neden tüm İstanbul seçimi için değil de sadece İstanbul Büyükşehir  Belediye Başkanlığı seçimi için yapıldı?
  • 6.       İstanbul'da 39 ilçe belediyesinden 25'ini ve il meclisinin de çoğunluğunu elinde bulunduran iktidar partisi, aynı zarfın içinde, aynı sandık başkanlarının gözetiminde olmasına rağmen buralarda neden seçimin iptalini istemedi?
  • 7.       YSK, kendi usul kurallarını çiğneyerek geçmişe dönük neden böyle bir karar verdi? Böylece asıl usulsüzlüğü kendisi yapmış olmadı mı?


Şaibe varsa yenilensin? (mi)

Sadece şaibe olduğunun iddia edilmesi, bir seçimin yenilenmesine yeterli olamaz. Eğer öyle olsaydı, şimdiye kadar her seçimin ve muhtemelen bundan sonra da her seçimin yenilenmesi gerekirdi. Önemli olan şaibenin kanıtının "Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu ama fark edemedik" olmaması.

Kazanan yine kazanır? (mı)

Seçimin tekrar yenilenmesinin iyi bir karar olduğunu düşünenler, eğer gerçekten kazandıysa İmamoğlu'nun tekrar kazanacağını söylüyorlar. Bu varsayım doğru değil. Çünkü arada yaklaşık 45 günlük bir süreç var. İktidarın elinde algı yaratmak ve manipülasyon yapmak için çok daha fazla argüman var.

Seçimin ekonomik yükü

Seçimlerin yenilenmesi hem ekonomimizde yeniden büyük bir yüke sebep olacak, hem de belirsizliğin sürmesi sebebiyle ekonomik göstergeleri olumsuz etkileyecek. Etkilemeye başladı bile.

İnşallah bu süreç, demokrasinin kıymetini bilmemize vesile olur. Her şeyin hayırlı olması dileği ile...


Sakarya  Yenihaber Gazetesi, 10 Mayıs 2019

Yorumlar

  1. Wynn Las Vegas - MapyRO
    Wynn Resort King 태백 출장마사지 Room. 2121 S Las Vegas Blvd. Las Vegas, NV 89109. Hotel. Located in the heart of the Strip, 인천광역 출장안마 this 용인 출장샵 5-star resort is adjacent to 과천 출장안마 Wynn 화성 출장안마 Las

    YanıtlaSil

Yorum Gönder