Ceza'nın "Fight Kulüp"te Ne İşi Vardı?



                Türkiye'de rap müzik, özellikle gençler arasında oldukça popüler.  Gün geçtikçe daha da popüler oluyor. Bunun en büyük sebeplerinin başında rap müziğin sosyal medya sayesinde çok fazla kişiye ulaşması geliyor. Bunun yanına bir de popüler dizi ve reklamlarda daha sık rap şarkılara yer verilmesi gençler arasında rap müziğin bilinirliğini artırıyor. 

                Son dönemde rap müzikte yeni isimler ön plana çıktı. Ezhel, Ben Fero gibi isimler özellikle rap müzik ile yeni ilgilenen gençler tarafından sevilerek dinleniyor. Bu isimlerin müzikleri, klasik Türk rap müziğinden oldukça farklı. Bu durum, bazı tartışmaları beraberinde getiriyor.

                Bir kesim, rap müziğin popülerleşmesi ile ünlenen bu isimlerin yaptığı müziğin rap olmadığını, alçaltıcı ve alaycı bir şekilde ifade ediyor. Bunun en somut halini, Norm Ender'in çıkarttığı "Mekanın Sahibi" şarkısında görmek mümkün oldu.

                Norm Ender, şarkısında yeni nesil rap müziği sanatçılarını "eleştirerek" rap müziğin böyle bir şey olmadığını, onların da rap müzisyeni olmadığını iddia etti. Bunu alaycı bir şekilde yaptı. 

                Norm Ender'in şarkısından sadece birkaç hafta sonra, yeni nesil rap müziği sanatçıları ile bu alanda kendini kanıtlamış isimlerden oluşan farklı bir şarkı yayınladı. Killa Hakan, Ezhel, Ben Fero ve Ceza'nın yer aldığı şarkıda en çok dikkat çeken isim Ceza oldu.

                Ceza'nın bu kadar ilgi çekmesinin sebebi elbette, benim ve birçok kişinin düşündüğü gibi Türk rap müziğinin zirvesindeki isim olmasıydı. Şarkı kamuoyunda ağırlıklı olarak "başarısız" bulundu ve en büyük eleştiri de bu şarkı ve klipte yer aldığı için Ceza'ya yöneltildi. Herkes, "Ceza gibi bir ismin, böyle bir şarkıda, bu isimlerle bir arada ne işi var?" diye sorguladı.

                Birçok kişi, Ceza için bunun stratejik bir hata olduğunu düşündü. Bense, bu görüşe katılmıyorum. Ceza'nın bu şarkıda ve klipte yer almasının oldukça onurlu bir duruş ve önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum.

                Neden mi? Çünkü bu "elitist" tavır sadece rap müzikte yok. Hayatının her alanında karşımıza çıkıyor. Edebiyatta mesela kendisini "mekanın sahibi" sanan kişiler, diğerlerini dışlamaya ve onlarla alay etmeye çalışıyor. Sporda kendini "mekanın sahibi" sananlar, diğerlerini aşağılıyor. Sanatın her alanında benzeri bir durum söz konusu. Her alanın kendine has "sahipleri" var ve bu kişiler bu alana kimin girip kimin giremeyeceğine karar veriyor.

                Oysa ne rap müzik, ne şiir, ne roman ne de hayatın herhangi bir alanı kimsenin tekelinde ya da kontrolünde değil. Türk rap müziğinin zirve ismi olan Ceza'nın bu şarkıda yer almasının da bu kendini mekanın sahibi sanma hastalığına bir tepki olduğunu düşünüyorum. Belki Ceza da Ben Fero'nun bir şarkısını dinlediğinde beğenmiyor fakat beğenmese bile onun aforoz edilmesini doğru bulmuyor.  

                Söylediğimi onaylar gibi, Ceza, kendisine yönelik eleştirilere cevap olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yeni nesil Rapçi veya farklı tarzda müzisyen kardeşlerimle çalışmaktan onur duyuyorum. Sağlığım, ömrüm el verdikçe de bu hep böyle olacak." ifadelerini kullandı.
                İyi ki Ceza var. İyi ki, kendisini sürekli bir kültüren alanın sahibi sanan insanlara tepki gösterenler var. 

Yorumlar