Davutoğlu'nun Sakarya Programında Gözlemlediklerim





               AK Parti'den ayrılıp yeni bir parti kuracağı konuşulan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz Cuma akşamı Sakarya'da bir toplantıda kendisine yakın isimlerle bir araya geldi. Çok önceden tarihi belirlenen program için son gün aldığım bir davet üzerine hem gazeteci hem de siyaset bilimi öğrencisi kimliğim ile bu programa katılmak üzere Sakarya'ya gittim.  

                Muhafazakar kimliği ön planda olan ve AK Parti'nin kuruluşundan bugüne en yüksek oyu aldığı illerden biri sıfatını taşıyan Sakarya'da yapılacak olan toplantının kritik değer taşıyacağı şüphesizdi.

                Davutoğlu'nun konuşma yapacağı salon şehrin dışında, Selahiye olarak adlandırılan bir bölgesindeydi. Ahmet Davutoğlu  Sakarya'ya ikindi vaktinde gelmiş, şehir merkezindeki Tozlu Cami'de ikindi namazını kılmıştı. Ben salona girdiğimde ise Davutoğlu gelmek üzereydi.

                Salonun girişinde gazeteci Çağlar Cilara ile karşılaştık. Kendi YouTube kanalı için içerik üretmeye gelmişti. Toplantının ardından Selçuk Özdağ ile oldukça ses getiren, önemli bir söyleşi yaparak kanalında yayınladı. (Bakınız: https://www.youtube.com/watch?v=GXC8O1NXpDc )

AK PARTİ 18. YILINI KUTLARKEN DAVUTOĞLU SAKARYA'DA KONUŞTU 

                Toplantının Sakarya'da gerçekleşecek olması kadar, gerçekleşeceği gün de kritik öneme sahipti. Zira 23  Ağustos akşamı Ahmet  Davutoğlu Sakarya'da konuşurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ankara'da AK Parti'nin 18. kuruluş yıl dönümü kutlamalarında konuşuyordu. AK Parti hükümetlerinde bakanlık ve başbakanlık yapmış bir kişi olmasına rağmen Davutoğlu ve çevresindeki isimler bu kutlamaya davet edilmemiş, "Bu kutlama aile içinde yapılacak" denilerek ailenin dışında görüldükleri ifade edilmişti.

SALONUN GENEL DURUMU

                Salonda kimlerin olup kimlerin olmadığını gözlemlemek için içeri girdikten sonra küçük bir tur attım. İlk gözüme çarpan kişi, geçmişte AK Parti'den Diyarbakır milletvekilliği yapmış olan Cuma İçten oldu. Eski AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, eski AK Parti Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı ve eski AK Pari Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, eski AK Parti Manisa milletvekili Selçuk  Özdağ  diğer gördüğüm kişiler oldu.

                Salon oldukça kalabalıktı. Boş masa ya da sandalye bulunmuyordu. Salonun büyük bir kısmı yaş olarak orta yaş ve üzeri erkeklerden oluşuyordu. Salondaki genç ve kadın sayısı oranladığımız zaman daha azdı. Ahmet Davutoğlu salona, başbakanlığı döneminde Ayna grubu tarafından bestelenen "Davutoğlu Ahmet Hoca" şarkısı ile giriş yaptı. Şarkıda dikkatimi çeken kısım "Reisle girdi kol kola" kısmının kırpılmış olmasıydı.

MASALARI GEZİP TEK TEK TOKALAŞTI 

    Ahmet Davutoğlu salona eşi Sare Davutoğlu ve eski AK Parti Sakarya milletvekili Ayhan Sefer Üstün ile birlikte girdi. Zaten Ayhan Sefer Üstün, bir saniye bile Davutoğlu'nun yanından ayrılmadı. Ayhan Sefer Üstün dışında Sakarya siyasetinden tanınan bir isim ise salonda yoktu. (Bu durumunun artıları ve eksileri mutlaka tartılmalı) 

                Davutoğlu, salona girdikten sonra beklenmedik bir şey yaptı ve tek tek bütün masaları gezdi. Salondaki herkesin elini sıktı, bir iki kelime de olsa sohbet etti. Fotoğraf çekilmek isteyenleri kırmadı. Daha sonra kendisi için ayrılan masaya geçti.

ELEKTİRİKLER KESİLDİĞİNDE SALONDA NE YAŞANDI?

                Tam bu esnada, Davutoğlu masasına oturmuş, herkes yemeğini yemekteyken salonun tüm elektrikleri kesildi. Ortam tamamen karanlığa büründü. Bu anları kameraya aldım ve Davutoğlu'nu gözlemledim. Soğukkanlılığını hiç bırakmadan, etrafındaki kimseyle tek bir kelime konuşmadan yemeğini yemeye devam etti. Korumaları ve etrafındaki kişiler ellerindeki telefonların flaş ışıklarını yakarak masasını ve etrafını aydınlattılar. Daha sonra otelin jeneratörleri devreye girdi ve salona tekrardan elektrik verildi.  Olayın bir sabotaj mı yoksa şanssızlık olduğu ise bilinmiyor.


"DAVA" VURGUSU 

                Yemeğin ardından  Ahmet Davutoğlu, konuşmasını yapmak üzere sahneye çıktı. Konuşmasında ön plana çıkan kavram "dava" idi. Necip Fazıl'dan Necmeddin Erbakan'a birçok ismi andıktan sonra Davutoğlu, "Birileri bu davaya ihanet ederlerse "Durun kalabalıklar" deriz" ifadesini kullandı.

                Davutoğlu, yaptığı konuşmada kendisine yönelik eleştirilerin neredeyse hepsine tek tek cevap verdi. İhanet suçlamalarına karşı, "Ne ihanet yaptıysak gösterin" resti çekti. En dikkat çekici cümlesi ise "Kim ne derse desin, bu gidişe itirazımız var!" oldu.


SALONDA EN ÇOK ALKIŞ ALAN AÇIKLAMA

                Ahmet Davutoğlu'nun salonda en büyük alkışı aldığı açıklaması ise, Berat  Albayrak'ın ekibi olarak bilinen, Davutoğlu'nun görevden alınmasına yol açan "Pelikan  Bildirisi" üzerinden isimleri bilinen pelikancılara yönelik yaptığı açıklamaydı. Davutoğlu, pelikan örgütünü "FETÖ  taktikleri uygulamakla" suçladı ve  "Bizim hayalimizdeki düzende, birileri çıkıp Boğaziçi'ndeki yalılardan, köşklerden millete yön vermeye kalkmayacaktı" dedi. Bu söz, gecenin en büyük alkışını alan söz oldu. Toplumdaki bu örgüte yönelik tepki bu anlamda daha net bir şekilde görülmüş oldu.

                Davutoğlu, konuşmasının sonlarına doğru "küskünler" göndermesine atıfta bulunarak, "Bu yol küskünlerin yolu değil, hiç küsmeyenlerin yoludur. Allah yolumuzu açık etsin." ifadelerini kullandı.

                Davutoğlu'nun konuşmasının öncesinde ve sonrasında,  gerek yeni hareketin içinde bulunan gerek de Davutoğlu'nun yakın ekibindeki kişilerle görüşme ve bilgi alma imkanı yakaladım. En çok merak edilen bazı soruların da cevabına ulaştım.

                DAVUTOĞLU YENİ BİR PARTİ KURACAK MI?

               Herkesin merak ettiği bu sorunun cevabı: Kesinlikle evet. Artık bir geri dönüş olmayacağının, olamayacağının Ahmet  Davutoğlu başta olmak üzere herkes farkında. Şu an bir hareket olarak devam eden oluşum, zamanla bir partiye dönüşecek.

                YENİ PARTİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

                Ahmet Davutoğlu, çeşitli illerde halkla buluşarak hem nabız yokluyor hem de mesajlarını veriyor. Edindiğim bilgilere göre Sakarya programının ardından planda Manisa, Osmaniye ve  Kayseri var. Buralarda da benzeri buluşmalar ve basın açıklamaları düzenlenecek. Davutoğlu, her gittiği yerde bir öncekinden daha net ifadeler kullanacak. Bu program kaç il ile devam eder bilinmez ama en son Ankara'da düzenlenecek olan finalde Ahmet Davutoğlu yeni partiyi resmen açıklayacak.

                ALİ BABACAN İLE BİRLİKTE Mİ HAREKET EDİYORLAR?

                Siyaset arenasındaki dedikodulardan birisi de aslında Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın birlikte hareket ettiği ile ilgiliydi. Net bir şekilde şunu ifade etmem gerekiyor ki, gözlemlerime göre kesinlikle böyle bir durum yok. Hatta yeni hareket içindeki kişilerde Ali Babacan'ın şu anda yaptığı siyasetin bir "toplum mühendisliği" çabası olduğu, bunun da başarılı olamayacağı yönünde bir görüş hakim.

                Gözlemlediğim bir başka şey ise, Ahmet Davutoğlu ve ekibinin, oldukları gibi davranmaları oldu. "Siyasal İslamcı", "Koyu Muhafazakar" gibi eleştirilere rağmen başta Davutoğlu olmak üzere harekette yer alan kişiler, kendi oldukları kişiliklerden farklı davranmıyor, kendi geldikleri ve içinde bulundukları sosyolojiyi reddetmiyorlar. "Daha seküler bir söylem kullanalım, daha sekülermişiz gibi davranalım" gibi bir çabaları yok. CHP,MHP ve HDP gibi partilere göz kırpma gibi bir tavırları da yok, en azından şimdilik.

                Eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'in dediği gibi "Dün dündür, bugün bugündür." Türkiye siyaseti de gittikçe ısınıyor. Her gün, yeni gelişmelere gebe. Neyin nereye varacağını, hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

Yorumlar