"Gelecek de Bir Gün Gelecek" mi ?




 Çok klişe de olsa güzel bir söz var ; "Gelecek de bir gün gelecek" . Peki ya gerçekten böyle mi ? 2014 yılı teknolojileri olarak bundan 10 yıl , 50 yıl , 100 yıl önceki tahminlere göre ne seviyedeyiz ? Hayalgücümüz teknolojiyi yenilemeye devam mı ediyor yoksa , teknolojiye yenilmeye mi başlıyor ? Teknolojik Dünya 10 yıl, 50 yıl, 100  yıl sonra nasıl bir yer olacak ? "Gelecek de bir gün gelecek" sözü gerçek mi yoksa o gelecek çoktan geldi mi ?

     2014 yılının 2. ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde yine farkettik ki zaman çok hızlı geçiyor . Teknoloji hayatımıza girdikçe , görünen o ki zaman daha da hızlanacak. Peki nereye kadar ? En son geldiğimiz hiçliğe geri dönene kadar mı ? 5 yıl , 10 yıl önce bilim/teknoloji dergilerinde yazılanlara göre bu günlerde etraf uçan arabalarla dolu olmalı , tüm işlerimizi robotlar yapmalıydı. Ve düzenli bir gelişme teknolojiyi bu aşamaya çok kolay getirecekti. Fakat ben çevremde  uçan arabalar veya robotlar göremiyorum . Teknoloji mi yavaşladı yoksa ihtiyacımız mı azaldı ? İhtiyaç diyince; teknolojik icatların çoğu belki de hepsi zamandan tasarruf etmek için bir ihtiyaçtan doğdu değil mi ? Mesela bir çiftçi ve tarlasını ele alalım. Bir çiftçi bir tarlayı eliyle 5 saatte sürerken , zaman ihtiyacından ve çabukluktan doğan teknolojik araçlarla bunu 1 saatte yapabiliyor . Peki ya size sormak istiyorum , "teknoojinin bize armağanı" kalan 4 boş saat ne oluyor ? Ne yapıyoruz ?

     Teknoloji ile hayalgücümüz arasında çok ilginç bir bağ var. Hayalgücümüz olmadan teknoloji ilerleyemez ama teknoloji ilerledikçe de hayalgücümüz azalıyor. Bu denklemi nasıl çözebileceğimiz konusunda ise bir fikrim yok. Teknolojik aletler hayatımıza girdikçe , hayalgücümüz azalıyor. Biraz alakasız bir örnek ama "Anılar çoğaldıkça hayaller azalır" diye bir söz var . İnsanoğlu eğer teknolojiye tamam diyip hayalgücünü elinden bırakırsa , ortalık şimdiki gibi para için hayal üretenlerle dolar. İnsanlar da teknoloji de kapitalizmin parçası olur. 

      Peki 10,50,100 yıl sonra teknolojinin gölgesinde nasıl bir Dünya bizi bekliyor olacak ? Honda araba markasının ceosu Takanobu Ito 'nun söylediklerine göre , şu an elimizde uçan araba teknolojisi var ve üretilen uçan arabalar var. Ama fiziksel ve insani bazı yetersizliklerden dolayı (uçan arabalar için bir yol olmayışı gibi) piyasaya sürülmediğini söylüyor. Bir diğer teknoloji devi Samsung'un 3 ceousundan biri olan Jong-Kyun Shin  'ın dediğine göre elimizde akıllı telefon ; bilgisayar ; tablet ve hatta daha piyasada olmayan teknolojik ürünlerin en az 20 yıllık teknolojisi var. Yani bugünden itibaren tablet,bilgisayar,televizyon,telefon teknolojilerine yeni şeyler katılmasa bile bize 20 yıl yetecek kadar yeni teknoloji ve birikime sahibiz. Bu birikim ise birden ortaya koyulmuyor. Her çıkan telefonda bir öncekinin sadece bir iki özellik üstü olması ve her hafta yeni telefonlar,bilgisayarlar,tabletler,televizyonlar çıkmasının da açık nedeni bu .

     "Gelecek de bir gün gelecek" mi ? Yoksa "Gelecek çoktan geldi" mi ? Hep birlikte göreceğiz...

                                                                         Mustafa Ali Aykol


Yorumlar