Çocuk Hakları Forumu 2016



"Ben öyle bilirim ki yaşamak
    berrak bir gökte çocuklar aşkına savaşmaktır."
 İsmet Özel
Geçtiğimiz hafta Perşembe gününden bu haftanın başı, Pazartesi'ye kadar 17. Ulusal Çocuk Hakları Forumu için Ankara'daydım.  Bu sene benim ikinci kez katıldığım, ulusal çapta 17. kez düzenlenen etkinlik önceki yıllarda olduğu gibi,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile UNICEF tarafından ortaklaşa düzenlendi.

  81 ilden en az bir erkek - bir kız çocuk hakları temsilcisi ve yetişkin temsilcisinin yanında Suriyeli ve engelli çocuklardan oluşan ayrı birer grupla birlikte  300'e yakın kişinin katılımı ile gerçekleşen etkinlik Ankara'nın ücra bir köşesi sayılabilecek olan Akyurt'ta düzenlendi. Ben de Sakarya Çocuk Hakları İl Erkek Temsilcisi olarak bu organizasyon kapsamında bu süre zarfında Ankara'da bulundum.

17.'si düzenlenen Ulusal Çocuk Hakları Forumu'nun gerçekleştiği hafta gerek ülke gündeminde gerek de Dünya gündeminde çocuklarla ilgili konuların manşetlerde olması bu forumun önemini daha da artırdı. Zira Dünya Çocuk Hakları Günü olan 20 Kasım'dan bir hafta kadar önce Amerika'da ünlü ve zenginlerin içinde bulunduğu, çocuk istismarı ile ilgili iğrenç derecede mide bulandırıcı bir takım iddialar "Pizza Gate" ismiyle medyaya  yansıdı.

Daha sonra, benim foruma katılmak için hazırlanıp Ankara'ya yola çıktığım günlerde yine çocukları yakından ilgilendiren bir konu ülke gündemine bomba gibi düştü. Hükümetin alışık olmadığımız derecede siyaseten süreci yönetememedeki beceriksizliği ve muhalefetin çarpıtmaları sonucunda bağlamından tamamen uzaklaşan bir yasa tasarısı meclis genel kuruluna geldi. Çok fazla gri noktaya sahip olan bu tasarı, amacının dışında (kasıtlı ya da kasıtsız) farklı anlaşılmalara da sebep oldu.
Çocuk haklarının ülke ve dünya gündeminde sıcak bir tartışma maddesi olduğu günlerde düzenlenen bu forumun anlam ve önemi elbette bu açıdan çok daha önemliydi. Türkiye'nin her şehrinden, ayrıca ülkemizde bulunan Suriyeli çocukların ve engelli çocukların temsilcilerinin katıldığı forumda ilk 4 gün boyunca eğitimler ve grup çalışmaları yapıldı.

Üç gün boyunca farklı illerden gelen temsilcilerle birlikte yapılan grup çalışmaları sonucunda sorun tespitlerinden ve çözüm önerilerinden oluşan raporlar hazırlandı. Bu raporlar öncelikli olarak temsilcilere sunuldu, daha sonra raporlardan faydalanarak ortak bir metin hazırlandı. Bu rapor, Türkiye Koordinatörleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın üst düzey bürokratlarına ve UNICEF Türkiye temsilcilerine sunuldu.
Ulusal Çocuk Hakları Forumu kapsamında, birçok farklı ilden arkadaşla tanışma fırsatı yakaladım. Farklı şehirlerdeki arkadaşlarımızla illerimizdeki çocuk hakları ihlalleri ve faaliyetlerimiz hakkında konuştuk, bilgi ve tecrübelerimizi birbirimizle paylaştık.

  Türkiye'nin dört bir yanından yaşıtlarım ile birlikte olmak, konuşmak, tartışmak, muhabbet etmek gerçekten çok büyük bir tecrübe oldu. Farklı fikirler, farklı insanlar görmüş, tanımış oldum. Her şeyden önemlisi de her çocuğun bir birey olduğunu daha iyi kavradım.

Sakarya Yenihaber Gazetesi,
25 Kasım 2016

Yorumlar