"Anadolu'nun Kültür-Sanat Başkenti Sakarya"

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu,  benim ‘kalfalık dönemi’ olarak tanımladığım ikinci döneminde kültür-sanat konularına oldukça önem verdi. “Anadolunun Kültür Başkenti Sakarya” vizyonuyla, özellikle son 4 senede gerçekten çok önemli işlere imza atıldı.

Her ay düzenli olarak gerçekleşen etkinlikler, tiyatrolar, söyleşiler, konferanslar, dinletiler, konserler ve benzerlerinin yanında   kültür ve sanat faaliyetlerinden bahsediyorken, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrimize kazandırılan mekanların hakkını da vermek gerekir. Gerçekten de, şehir merkezinde atıl vaziyette bulunan bir çok mekan, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile bambaşka bir hüvviyet kazanarak şehre kazandırıldı.

Eski TMO binasının aslına uygun restore edilmesinin ardından  modern bir sanat merkezine dönüştürülen Ofis Sanat Merkezi, sadece şehrin değil aynı zamanda bölgenin ve ülkenin de en özel sanat merkezlerinden biri haline geldi. Burada gerçekleşen sergiler ve film gösterimleri de artısı.
Yine şehir merkezinde atıl durumda bulunan eski TZDK Yemekhanesi, iyileştirilmesinin ardından modern bir sanat galerisine dönüştürüldü. Ebru, hat, minyatür, çini gibi klasik sanatların en güzide örneklerinin sergilendiği bu sanat galerisi şehrin en güzel mekanlarından biri haline geldi.

Kent Park’ın bir köşesinde bulunan, İl Özel İdaresi’nden devralınarak şehrimize kazandırılan Faik Baysal Kütüphanesi, özellikle biz gençlerin ve öğrencilerin uğrak noktası oldu. Sadece gençler değil, her yaştan vatandaşa hizmet veren bu kütüphane, şehirdeki önemli bir ihtiyacı karşılamış oldu.
Eski Ziraii Donatım Sosyal Tesisleri’nin binası da restore edilerek şehre kazandırılan mekanlardan sadece biri. Ziya Taşkent’in adının verildiği modern bir konser salonuna dönüştürülen bu mekan, her ay birbirinden önemli sanatçılara ev sahipliği yapıyor.

Bunlar, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kültür-sanat açısından yaptığı katkılardan sadece birkaçı. Bunların yanında yıkılan AFA’nın yerine yapılacak olan kongre merkezi ve tarihi Alicanlar Konağı’nın restorasyonu, şehre kazandırılması da yeni güzel işler. Sakaryalı bir genç, bir vatandaş olarak şehrimize kültür-sanat açısından bu denli güzel katkılarda bulunmalarından dolayı Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na, Kültür Daire Başkanı İbrahim Aktürk’e ve ekibine teşekkürü bir borç biliyorum. Diğer illerle kıyasladığınız zaman kültür-sanat faaliyetleri açısından gerçekten ne kadar önde olduğumuzu görebilirsiniz. Bunun hakkını vermek gerekir.

  Son olarak, Sakarya’da şehrin merkezinde atıl biçimde bulunan bir bina daha var. Orhan Camii’nin ilersinde, Uzun Çarşı’nın arkasında bulunan Türkiye’nin ilk özel bankası olma özelliğini taşıyan Türk Ticaret Bankası’nın tarihi binası, kaderine terkedilmiş bir şekilde bekliyor. Bankanın binasında TMSF ile ilgili  bir takım problemler olduğunu biliyorum.  Fakat, bir çözüm er ya da geç bulunmalı. Bu tarihi bina, kesinlikle bir ticaret müzesi olarak Sakarya’ya yeniden kazandırılmalı.

Dipnot : Geçtiğimiz günlerde elime, içinde Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliklerinin duyurularının bulunduğu şubat ayı kültür sanat takvimi geçti. Savaş Barkçın’dan İsmail Kara’ya, Cemil Koçak’tan Sedat Anar’a , Şubat ayı da dolu dolu geçeceğe benziyor. Size de bu kitapçığı incelemenizi  tavsiye ederim. 

Yorumlar