Devlet müdahaleciliği ile teknolojinin savaşından kim galip çıkacak?



Bir süredir  mahkeme kararları ile  internet alemine birtakım  yasaklar getiriliyor. İlk olarak tatil rezervasyon sitesi booking ve en son dünyanın en büyük  sanal ansiklopedisi wikipedia  çeşitli sebeplerle erişim   engelleme  cezalarına çaptırıldı.

Bu süreci şaşkınlık içerisinde takip ediyorum. Beni şaşırtan teknoloji çapında internet sitesine erişim engellemek değil sadece, insanların fanatik bir şekilde bu engellemeleri desteklemeleri.
booking 'in ve wikipedia'nın Türkiye ‘den erişime engellenmelerini qq öncelikle kendi içlerinde değerlendirerek tümevarım  yöntemi ile sonuca ulaşmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.

Booking'e Türkiye 'den rezervasyon engeli.
booking.com, Dünya'nın  en önde gelen tatil rezarvasyon şirketlerinden biri. Hollanda merkezli site,birçok  farklı ülkede en küçük pansiyonlardan  5 yıldızlı otellere kadar çok sayıda  kuruma aracılık rolü üstleniyor.

Sitenin işleyiş mantığı basit. İşletme sahipleri siteye girerek otelleri hakkında bir başlık oluşturuyor, işletmesine ait bilgiler fiyatlar ve fotoğraflar ekliyor.

Daha sonra, tatil yapmak için yer arayan insanlar internet üzerinden bu sisteme, bilgilere  erişebiliyor. Böylece, varsayalım ki Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde Kaleiçi  bölgesinde bir otelde kalmak istiyorsanız, booking 'e girip bu bölgeyi yazdığınızda o çevredeki pansiyonlar, oteller ve hoteller  karşınıza  size sağladığı imkanlar, fiyat bilgisi ve fotoğraflarla  birlikte çıkıyor. Ayrıca o mekanda daha önce kalmış olan kişilerin yorumlarını okuyup mekan hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz.
Daha önce internet üzerinden tatil için mekan bakan herkes öyle ya da böyle booking 'i ziyaret etmiştir.

Site, geçtiğimiz günlerde TÜRSAB'ın açtığı dava sonucunda "Haksız rekabet oluşturduğu" gerekçesiyle  erişime kapatıldı. Mahkemenin gerekçesi verdiği karardan daha sıkıntılı yani. "Haksız rekabet " doğaya, insana aykırı bir kavramdır. Rekabet kaliteyi artırır, fiyatları düşürür. Booking  örneğinde olduğu gibi. Fakat bu durum bazı yerli tekelcileri  rahatsız etmiş olacak ki, insanların daha ucuza tatil yapmasını engelleme pahasına bu girişimin içinde bulunmuşlar. Oysa bunun olumsuz sonuçları Sapanca'da bile görülmeye başlandı. Geçtiğimiz hafta Sapanca Gazetesi 'nde yayınlanan bir haberde booking'e  getirilen  engellemeden sonra Sapanca'daki mekanların bundan etkilendiğini ve müşteri sayısında büyük bir düşüş olduğu belirtilmiş.

Wikipedia'ya erişim engeli
Dünya'nın en büyük sanal ansiklopedisi  olarak bahsedilen Wikipedia, geçtiğimiz günlerde mahkeme kararı ile kapatıldı. Milyonlarca kişinin ödev hazırlarken, merakını giderirken, araştırma yaparken yüzlerce kez ziyaret ettiği wikipedia 'nın  erişiminin engellenmesi ise ayrı  bir trajedi. Zira sistem şöyle  işliyor, herkes üye  olup bir madde (örneğin  Fatih Terim, Urfa ili vs.) yazabiliyor ya da maddeye eklentiler/itirazlarda bulunabiliyor. Sitenin editörleri tarafından kontrol edilen bu yeni girişim ya da itirazlara göre  maddeler şekilleniyor. Wikipedia 'ya erişim engeli getirilmesinin sebebinin "Bir maddede Türkiye  Cumhuriyeti'nin terör  ve teröristlerle  işbirliği içerisinde olduğu ile ilgili bir başlık bulunması. Bu elbette kabul edilebilir bir iddia  değil fakat bununla siteyi Türkiye'den erişime engelleyerek mücadele edemezsiniz. Yazılan iddiayı çürüterek doğru olanı söyleyerek mücadele edilebilir ancak.

Gelecek hafta nasipse, devlet eliyle internete yapılan  kısıtlamaların neden başarısızlığa mahkum olduğunu, bu girişimlerin Türkiye ‘nin imajına nasıl zarar verdiğini ve bu tarz problemlerle nasıl mücadele edilebileceği ile  ilgili kaldığım yerden devam edeceğim.

Sakarya Yenihaber Gazetesi
5 Mayıs 2017

Yorumlar