Elon Musk için de, Dünya için de büyük bir adım!

tesla spacex ile ilgili görsel sonucu


Ay'a giden ilk insan olan Neil Amstrong, Ay'a ayak bastığı anda söylediği "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind." sözüyle tarihe geçerken,  Dünya'nın geleceğini değiştirecek bir bebeğin dünyaya gelmesine sadece 2 yıl vardı.

Elon Musk, Güney Afrika'nın Pretoria şehrinde Dünya'ya geldiğinde,  uzay teknolojileri açısından bir altın çağ yaşanıyordu. 2. Dünya Savaşı'nın ardından dünyanın iki süper gücü olan ABD ve SSCB arasında başlayan silahlanma ve nükleer enerji yarışı; Rusya'nın hiç kimsenin beklemediği bir anda, 1957'de  Dünya'nın yörüngesine ilk yapay uydu olan Sputnik 1'i göndermesiyle bambaşka bir ivme kazanmıştı. Rusya'nın bu adımının ardından, iki devlet arasındaki Soğuk Savaş, uzay teknolojileri üzerinden bir çeşit yarış haline gelmişti.

İki ülkenin de büyük bir riske girerek, büyük bir dünya savaşının ve mali krizlerin sonrasında vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz olduğu bir zamanda uzay teknolojilerine tonlarca para harcaması, o anda yaşayan vatandaşlara olmasa da insanlığa büyük bir katkı olarak geri döndü. Bu sürece, uzay yarışı adı verildi. 1957'de başlayan ve 1969'da Neil Amstrong'un Ay'a ayak basması ile nihayete eren uzay yarışı süresince, uzay teknolojileri açısında insanlık gerçekten büyük bir mesafe kat etti.

 Elon Musk, çocukken ilgilenmeye başladığı bilişim yazılımcılığı sayesinde, henüz 12 yaşında yazdığı bir bilgisayar oyununu 500 dolar karşılığında satarak ilk parasını da kazanmıştı.  Girişimci bir ruha sahip olan Musk, seyehat rehberliği sunan bir web girişimi kurarak işe başladı. Daha sonra, 1999 yılında, dünyanın en önde gelen online ödeme platformlarından biri olan  PayPal'ı oluşturdu. 2002 yılında 1.5 milyar dolara eBay'in satın aldığı PayPal'dan onun hissesi olarak 165 milyon dolar düştü. Elon Musk'ın uzay macerası da tam bu anda başladı.
2002 yılında SpaceX şirketini kuran Musk'ın hedefi, uzaya uçmak ve mevcut maaliyetlerin onda birine fiyatına yani çok daha ucuza bu hayali gerçekleştirmekti. Tam bir bilim-kurgu hayranı olan Musk, firmasının ürettiği ilk roketlere de Star Wars'dan esinlenerek Falcon 1 ve Falcon 9 isimlerini verdi.

 Bir yandan gözünü uzaya diken Elon Musk, diğer yandan da Dünya topraklarından vazgeçmedi. 2004 yılında 70 milyon dolar yatırımla kurduğu elektrikli araç üreticisi Tesla Motors ile otomobil piyasasına da girdi. Tamamen elektrikle çalışan Roadster'i sadece 2 yıl içerisinde üretmeye başladı.  2007 yılında iflasın eşiğine gelen şirket, 2008'de iflasın eşiğine gelmesine karşı Elon Musk uzaya insan yolculuğu hayalinden asla vazgeçmeyeceğini söyleyerek çalışmalarına devam etti.

 Musk'ın hayali, insanı "çok gezegenli bir tür" yapabilmekti. Sadece Dünya üzerinde değil, diğer gezegenlerde de insan varlığını sağlamanın yollarını arıyordu.  Hedefi ise, yüksek maaliyetleri yüzünden vazgeçilen uzay programlarının tekrar gündeme gelmesini sağlamaktı. Soğuk Savaş sırasında çok büyük maaliyetlerle hayata geçirilen uzay programları, Soğuk Savaş'ın sona ermesi ile birlikte yüksek maaliyet yüzünden rafa kaldırılmıştı.


Uzay yolculuklarının ve programlarının özel sektör eliyle çok daha ucuza yapılabileceğine inanan Musk, uzaydaki istasyonlara daha ucuza malzeme ve uydu taşımak, uzay turizmi yapmak amacındaydı. Gerçekten de öyle oldu. NASA'nın yani Amerikan devletinin bir roketi yapıp uzaya fırlatmasının bilançosu 435 milyon dolar tutarken, SpaceX şirketi heçtiğimiz gün Florida'dan uzaya fırlatılan, şimdiye kadar fırlatılan en güçlü roket olarak bilinen Falcon Heavy roketi için sadece 90 milyon dolar harcadı.  Projenin en heyecan verici kısımlarından biri olan, uzay aracını uzaya taşıyan roketlerin kalktıkları yere eş zamanlı olarak geri dönmesi sayesinde bu maaliyetin çok daha fazla düşebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Zira bugüne kadar uzay araçlarını taşıyan roketler parçalanıyor ve yeniden kullanılamıyordu.

 Geçtiğimiz gün, girişimciliği bambaşka boyutlara taşıyan adam Elon Musk'ın SpaceX şirketi tarafından uzaya gönderilen  Falcon Heavy roketi, beraberinde yine Musk'ın ürettiği Tesla'nın Roester modeli bir arabayı da beraberinde götürdü. İçerisine, "İnsanlar tarafından üretildi" notu düşülen bu arabada tüm ayrıntılar ince düşünülmüş. Sürücü koltuğunda astronot kıyafeti giymiş, Starman isimli bir cansız bir model  bulunuyor. Radyosunda David Bowie'nin Space Oddity şarkısı çalıyor.

 Dünya tarihinde ilk defa özel bir şirket, devlet katkısı olmadan uzaya ticari amaçlı yolculuk macerasına girişiyor. Önceki yazılarımdan birinde, "Mükemmel kapitalizm çağına hoş geldiniz" demiştim. Gerçekten de bu; Elon Musk için de, Dünya için de büyük bir adım!

Yorumlar