Marifet Bitcoin'de değil, Blockchain Teknolojisinde

bitcoin ile ilgili görsel sonucu



Paranın tarihsel gelişimi/evrimi sürekli olarak devam etmiş, günümüze kadar gelmiştir. Tarih boyunca birçok farklı madde para olarak kullanılmış, birçok farklı maddeden paralar yapılmıştır.
İçinde bulunduğumuz 21. yüzyıl, "bilişim çağı" ve "dijital çağ" olarak adlandırılmaktadır. Bunun sebebi, 21. yüzyılın teknolojik gelişmeler açısından bir altın çağ olarak değerlendirilmesidir. Bilişim çağı;  bilişim teknolojilerindeki gelişim, insanlık tarihinde toplumsal, ekonomik ve bilimsel değişimin yönünü belirlediği ve giderek ağ toplumunun ortaya çıktığı döneme verilen addır.

Günümüzde iletişim araçlarından medyaya, banka işlemlerinden kitaplara, gazetelere kadar hayatımızdaki her şey giderek sanallaşmakta. Hızlı gelişen süreçte, paralar da bu sanallaşmadan/dijitalleşmeden payını almakta. İlk önce banka işlemlerinin sanallaşması ile başlayan değişim ile insanlar artık ellerine somut para almadan bankaların sanal şubelerinden işlemlerini yapabilmekte.

Hayatımızda sanallaşmış, dijitalleşmiş para birimleri var ve bu para birimleri TDK'nin bahsettiği gibi devletlerce bastırılmış somut para birimleri değil. Bu sanal para birimleri; herhangi bir devletin müdahalesi olmayan tamamen sivil bireyler tarafından hazırlanmış koruma ve kollamasının yine sivil bireyler tarafından  yapıldığı para birimleridir.

Bitcoin; paranın sanallaşmasının en güncel ve popüler örneği.

Bitcoin, kısa bir süre içerisinde her yerde, toplumsal mekanlarda konuşulan, tartışılan bir konu haline geldi. Gencinden yaşlısına öğretmeninden öğrencisine kadar herkesin ilgisini çeken bu teknoloji, son zamanlarda medyada da sıkça yer bulmakta.

Bitcoin'i incelerken öncelikle onun arkasındaki Blokchain teknolojisinden bahsetmek gerekir. Her ne kadar günümüzde Bitcoin, Blokchain teknolojisinden daha popüler görünse de Bitcoin gibi sanal paraların oluşmasını sağlayan teknoloji blokchain teknolojisidir. Örneğin Blokchain teknolojisine  para dersek  Türk lirasına Bitcoin denebilir.  Bitcoin bu dağın görünen yüzü ve sadece 1 para birimi. Blokchain teknolojisinin içerisinde Bitcoin gibi daha yüzlerce dijital para (IOTA, Ripple, Etherium vs.) mevcut.

Blockchain teknolojisi kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı. Herhangi bir merkeze bağlı olmadan internet üzerinden işlem yapmaya fırsat veren, böylece işlemleri direkt olarak alıcı ve satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan Blockchain teknolojisi, sanal paraların ortaya çıkışına ilham olan ve sanal para birimlerinin üzerine inşa edildiği bir temel.
Odaklanmamız gereken nokta Bitcoin değil, Blockchain teknolojisidir. Cahit Zarifoğlu'nun bir dizesinde  "Asıl marifet buluttaydı ama herkes yağmura şiir yazdı" dediği gibi, herkes Bitcoin'den bahsediyor fakat önemli olan Bitcoin değil.  Çünkü Bitcoin sanal paralardan yalnızca biri ve bir gün batabilir. Patlayabilir. Bir balon olabilir. Fakat Blockchain teknolojisi, çağımızın teknolojisi olmaya aday.

Sakarya  Yenihaber Gazetesi, 12 Ocak 2018

Yorumlar